News

20. Februar 2020

Here we go...! The LVR-Committee decides to build the new office high-rise at Ottoplatz in Cologne.
An activity-based office concept, future-oriented building digitalisation and sustainable construction in the sense of the Cradle to Cradle principles are part of the architectural concept. In addition, a large part of the roof areas as well as the inner courtyard will be intensively greened. These green areas not only provide places for employees to linger and relax, but also make an important contribution to reduce fine dust pollution and increase
biodiversity.
Important concerns of the local residents were taken into account in the planning.
The new building should be completed by the end of 2025.
#kadawittfeldarchitektur #landmark #hochhaus #hochhinaus #skyscraper #goskyhigh #c2c
#cradletocradle #greenarchitecture #activitybasedworking #healthyarchitecture #LVR
#LVRköln #landschaftsverbandrheinland #cityscape #citydesign #cologne #liebedeinestadt
#liebedeinestadtköln #architecturaldesign #archilovers #designingLVRkoeln
@greenbox_la

18. Februar 2020

‘Huis van Stad en Regio’ in Dordrecht
As one out of four studios we recently participated in a design competition for the new city hall and library in Dordrecht, NL.
The submission of the design concepts was followed by an exhibition at the beginning of February, where citizens were able to comment and vote for their favourite design. These
recommendations will be forwarded to the independent jury to be included in their decision... fingers crossed, please 🤞

visualization: #kadawittfeldarchitektur
#huisvanstadenregio #stadskantoordordrecht #dordrecht #designcompetition #architecturalcompetition #greenarchitecture #iconicbuildings #futureproof
@gemeentedordrecht

13. Januar 2020

Let's TWIST! We are so excited about our latest competition success...
Last year, we came in second with our proposal for an urban development concept at Schwannstrasse 3 in Düsseldorf, #gatewayduesseldorf, the first prize was awarded to Kohn Pedersen Fox from New York. Now another high-rise building is to be realised at this well-established office location, which will emphasise and enhance the city entrance at #kennedydamm in line with the "Gateway"-project. And this time we were able to succeed and win the 1st prize... YIPYIP!! For both projects, a land-use plan procedure will be carried out after the competition in order to give the new urban development the appropriate legal basis. The floors of the tower mediate between the base and the top and therefore perform a twist as they move upwards, creating a slender waistline that optimises the sunlight and ventilation of the residential buildings from the southeast. The tall, slender building matches the special location directly on Kennedy Bridge with its long-distance effect.

#architecturalcompetition #hochhaus #highrise #duesseldorf #virtualmodel #kadawittfeldarchitektur #twist #firstprize #archilovers #designcompetition #1stprize #architecturaldesign #stadtentwicklung #städtebau #urbandevelopment #architektur #architecture #skyline #goskyhigh

21. August 2019

We are thrilled about our latest competition success!????????
HEADQUARTERS FOR THE CONTINENTALE INSURANCE ASSOCIATION IN DORTMUND, GERMANY

The task was to design a new headquarters for the Continentale Insurance Association with 1600
workplaces at Stadtkrone Ost in Dortmund Neu-Schüren.
The new build is a cluster of three office buildings with a common ground floor and adjoining multi-storey car park located on a slightly raised plot with an existing stock of trees. The ground floor zone is embedded in the natural topography of the site and appears as a further terrace in the landscape due to its planted roof. The three meandering blocks set upon the landscaped base form a varied urban profile. The scheme responds to the urban situation and the internal requirements by using different alignments and building heights (5, 7 and 16 storeys). The design aspects taken into consideration include visual appearance, the respectful distance to the surrounding structures, the incorporation of the parkland to the south, the noise protection effect of the structural elements, the perfect orientation of all workplaces and the creation of a prominent and distinct entrance with a driveway. The main entrance for employees and visitors is on the boulevard level, which accommodates all general-purpose areas, such as the lobby with a reception desk, dining facilities, training and meeting rooms.
For the employees, who used to work at three different locations, the boulevard level with its fully glazed facades and planted patios is a place to meet and communicate in a light and friendly atmosphere. The top floor of the high-rise, incorporating the cafeteria, which can also be used for a variety of other events, forms the symbolic highlight of the new headquarters in Dortmund.
We are pleased that we could succeed with our draft against renowned competitors. The ground-breaking ceremony is expected to take place at the end of 2020 and completion is scheduled for the beginning of 2024.

#kadawittfeldarchitektur #designcompetition #architecturalcompetitions #1stprize #archilovers #architecturaldesign #arbeitslandschaften
@rendertaxi.de @greenbox_la

6. September 2018
Wettbewerbsbeitrag Gateway Düsseldorf

Das „Herauslösen“ der Volumenmitte durch Atrium und Innenhof ermöglicht die natürliche Belichtung bis tief in das Innere des Hauses und sehr flexible, sowie effiziente Grundrisse für Büro- und Hotelnutzungen.
Großzügige „Stadtfenster“ an den West- und Südseiten gliedern die großen Fassadenflächen und erzeugen eine angenehme Maßstäblichkeit.
Als „Fenster“ in die Stadt ermöglichen sie Ausblicke in alle umliegenden Düsseldorfer Stadtteile.

posted by
Tim Witte