Projects

Bitzer Headquarters

Go Sky-High -
How will we work?

Typology office Constructed Volume GFA total 34,500 m², GFA above-ground 20,000 m² 500 work places; approx. 340 underground parking spaces Client Bitzer Grundstücksverwaltungs GmbH Construction 2016-2019 Competition 1st prize 2014

PDF-Download

#New office building at company headquarters

The office tower is embedded into the existing structural landscape and stands out as a representative landmark clearly visible from the motorway not far away.

Photo Andreas Horsky

The world renowned specialist for refrigerant compressors Bitzer SE is developing a new office building in Sindelfingen close to Stuttgart. Both the position of the office tower immediately next to the existing buildings and the height totalling almost 70 metres are a clear sign that the company has accepted the site as its headquarters. The 17-storey building, which can be let in different sized units, with an adjoining annex and two underground car parking levels for approximately 340 cars accommodates 500 workplaces. The two-storey annex building, an arrangement of superior functions around a central courtyard, including a canteen, kitchen, exhibition and meeting rooms as well as a conference area, is positioned immediately next to the slender tower. The foyer, the hub of the new building, is located at the junction between the tower and annex. The design of the office tower is based on the idea of a vertical campus. The central element is a transparent, full-height zone, which rises from the forecourt and is characterised by a network of single and multi-storey communication zones. The vertical campus is not only a distinct feature in the facade, it also offers employees a differentiated arrangement of space for varied styles of communication in the interior.

Design model

Clearly visible from the motorway, the new building appears as a prominent landmark at the junction Eschenbrünnlestraße and Tilsiter Straße. With a large forecourt, a generous entrance area and the vertical communication zone, the tower opens up to the BITZER quarter and thus establishes a link to the company’s existing buildings.

February 1st, 2019
Bitzer from the highway

Bitzer from the highway

posted by
Kilian Kada
Photo Andreas Horsky
Development of the building structure
Photo Jens Kirchner

The vertical BITZER Campus is designed to combine the advantages of the traditional location in Sindelfingen with a new world of work in a vertical structure. This is achieved through a network of open spaces and recreational areas, which connect the different components of the corporation not only in terms of urban but also building-related aspects.

artwork "Großer Köcher" Christoph Freimann | Photo Jens Kirchner

The central forecourt functions as the starting point of this network and is therefore the new BITZER entrance. The foyer is located at the intersection of the office tower and the annex. A horizontal joint in the facade marks the link between the two functional areas.

artwork "Gold-Stele" Heinz Mack | Photo Jens Kirchner

The two-storey annex is arranged around a central courtyard and designed to match the heights of the surrounding buildings. It is aligned with the structures along Tilsiter Straße, interacts with the built environment and helps to reorganise the urban situation along Tilsiter Straße.

‚VERTIKALER CAMPUS‘ – a network of open spaces and recreational areas.
The central zone, marked in yellow, contains small kitchens, copy points, shared meeting rooms and lounge areas.

Photo Jens Kirchner
May 22nd, 2017
Sleek spiral staircase for the "plus zones" in the Bitzer joint
posted by
Michael Tremmel