Projects RAG-Stiftung and RAG AG Zollverein
Projects

RAG-Stiftung and RAG AG Zollverein

Closed-loop Building -
Every square metre of cultural heritage is precious!

Typology office Construction Volume GFA approx. 9.400 m², GIV 38.700 m³ Client RAG-Stiftung, Essen Project Development KÖLBL KRUSE, Essen + RAG Montan Immobilien, Essen User RAG-Stiftung and RAG Aktiengesellschaft Realisation 2016-2018 Study 2015 Certificate DGNB Platinum

PDF-Download

#joint-stock company #UNESCO World Heritage Site Zollverein in Essen #roof landscape

The multi-purpose roof landscape compensates for the ground area occupied by the development and offers avaluable space with an identit y of its own at the intersection between the industrial cultural and natural landscape.

Photo Nikolai Benner

The new administrative headquarters of RAG-Stiftung and RAG AG is located at the UNESCO World Heritage Site Zollverein in Essen. Positioned to the west of the iconic mining tower and opposite the impressive former coking plant, the new build closes the corner of the grounds at the transition to the bordering forest. The L-shaped building adopts the boundaries of the corner plot and forms a landmark on the square “Weißer Platz” from where a broad set of stairs continues the natural landscape and leads up to the roof garden. Employees can use the raised exterior zone with paths, small terraces, a variety of seating areas and plants in numerous ways while enjoying the fresh air and views of the natural landscape and the former mining grounds. The two office complexes are arranged around two planted courtyards and accessed via a circular corridor. The offices of RAG-Stiftung and RAG AG are accommodated in the north and east wings, whereas the communal facilities, such as the canteen, the conference and plant rooms, are incorporated in the central link.

1 The topography of the building’s roof provides seating areas and views into the surrounding environment.

2 The accessible roof landscape invites passers-by to take a walk.

3 The new build has been carefully embedded on the World Heritage Site at the intersection between the industrial cultural and natural landscape.

Photo Jens Kirchner

The linked passageways in the building are a conceptual feature of the design. The circular corridors of the office areas are supplemented by short-cuts, which span the courtyards. Both wings provide access to the building’s roof. The result is a continuous flow between the inside and outside space, which invites visitors and occupants to experience the building as a whole.

Photo Jens Kirchner
roof plan

Roof garden

1 access from‘Weißer Platz‘
2 ramp
3 courtyards
4 roof garden with
5 paths and
6 stepped seating areas
7 photovoltaic elements

Photo Nikolai Benner

The new building is based on innovative sustainability standards according to the Cradle to Cradle concept and also received the highest DGNB certification in platinum.

As part of the EU research project ‘Buildings as Material Banks (BAMB)’, the building was a pilot project and the materials used were documented in a ‘Material Passport’.

Cradle to Cradle is about celebrating the human footprint, about seeing humanity as an opportunity.
…it’s about developing buildings that are useful, not less harmful.’

Interview with Prof. Dr. Michael Braungart |  Co-founder of the Cradle-To-Cradle concept

read more | Newspaper No. 17 ‘AUF EIN NEUES’

The ambitious sustainability goals were met thanks to the good cooperation with Drees & Sommer Advanced Building Technologies GmbH as the general specialist planner, the client and the developer KÖLBL KRUSE, who committed himself to this course despite a construction period of only 19 months.

Photo Hans Blossey
Photo Nikolai Benner

Instead of the former meadow, plants, urban gardening and bat boxes have created small biospheres with a high degree of diversity.

Photo Jens Kirchner

“In addition to health and ecological aspects, all materials and components are selected according to their recyclability. As a result, the building will retain the raw material qualities until the end of its lifespan and function as as a resource depot.”

Ursula Feld | DGNB Auditor

The foyer, conference rooms and canteen are located in the joint between the two building components and function as a meeting place for all employees.

October 10th, 2018

The new administrative headquarters of RAG-Stiftung and RAG AG received the highest DGNB certificate in platinum for its sustainability quality. ????
The certificate was presented yesterday at the Expo Real in Munich to @koelbl_kruse, RAG-Stiftung and kadawittfeldarchitektur.

The new RAG headquarters is located at the UNESCO World Heritage Site Zollverein in Essen. Positioned to the west of the iconic mining tower and opposite the impressive former coking plant, the new build closes the corner of the grounds at the transition to the bordering forest.
As set out in the 2007 master plan, the design follows the existing building stock in terms of colour and in the way that it embraces typical local features as well as in its pragmatic construction methods that allow for greater flexibility and future alterations.
Furthermore the new build complies with innovative sustainability standards for recyclable buildings.
According to the maxim “… each square metre of world heritage is precious”, the accessible planted roof landscape compensates for the area sealed by the development and offers a valuable space with an identity of its own at the intersection between the industrial cultural and natural landscape.



#kadawittfeldarchitektur #ragstiftung #kölblkruse #dgnb #archilovers #zollverein #exporeal #headquarters #c2c #sustainabilitymatters #sustainablearchitecture #zukunftbauen #exporeal #exporeal2018