Projects

Freiraum Maxglan

Follow the White Rabbit -
How to create private gardens and semi-public outdoor spaces in a public park?

Typology housing, urban development Construction volume 356 residential units, GFA ca. 49,200 m² GIV ca. 167,750 m³ Client Gemeinnützige Wohn-und Siedlungsgenossenschaf t „Salzburg“, reg. Gen.m.b.H.| Salzburger Siedlungswerk Gemeinnützige Wohnungswirtschaftsgesellschaft m.b.H. | Alpine Bau GmbH | Ing. W. Steiner Bau Gesellschaft m.b.H.| Gemeinnützige Salzburger Wohnungsbaugesellschaft m.b.H. | Heimat Österreich gemeinnützige Wohnungs- und Siedlungsgesellschaft m.b.H. | Steiner & Wanner Wohnbau Gesellschaft m.b.H Realization 2011–2014 Competition 1st prize – 2010

PDF-Download

#Master plan for the former Struber Barracks in Salzburg with 338 subsidised rental, rent to buy and purchase units, a kindergarten and district park; #design of three residential clusters

The design reverses the requested concept: the district park is not a leftover area in a densely developed estate, it is far more a pleasant green, vehicle-free zone with small clusters of residential properties.

Photo Andreas Horsky

A variety of different structures are combined in compact residential clusters on a total of five raised decks, which appear to float approximately 1.5 m above the ground.
The natural hierarchy of the exterior space for residents and visitors to the park highlights the transition between the public areas and the semi-public residents’ courtyards on the decks and the private terraces, gardens and balconies. The screens made of coloured lamellae that wrap around the outside of the decks are a characteristic feature of the residential estate. The coloured aluminium tubes are set in front of the dark foil-covered composite thermal insulation system and adopt the natural colourings of the surrounding landscape. The facades facing the courtyards on the inside, on the other hand, are finished with light-coloured render and structured by balcony parapets. Each cluster has its own individual character due to the different exterior designs and the varied building formats. A small commercial centre, the new kindergarten and the sustainable mobility concept (parking spaces beneath the decks, e-bikes, car sharing, access to public transport and the trans-regional network of bicycle paths) are key to the future success of the residential estate.

Photo Werner Huthmacher

“…You tend to know the people on your own “island” better … We have made some good friends, but there are also residents you only say hello to.”
Magister Gerhard Vitzthum | Freiraum-resident *

Photo Werner Huthmacher
Photo Andreas Horsky

“I can see the mountains Tennengebirge, Lattengebirge and Hohen Staufen. The interior is very light due to the south-west and west-facing orientation. Except for the take-off and landing of loud planes, it tends to be very quiet. The sunsets are so beautiful, they’re almost kitschy …”
Magister Gerhard Vitzthum | Freiraum-resident *

 

 

“… Yes, I truly believe that the hierarchy of different functional zones has been successful. The boundaries and transitions between private and public space are perfect…”
Dipl.-Ing. Peter Riepl, 2010 Chairman of the Design Advisory Board *

Photo Werner Huthmacher

* all quotations:

‚TAX vom Zwischenraum zum Stadtteil‘
by Heinrich Breidenbach and Roman Höllbacher | Verlag Anton Pustet