Projects

Lidl-Campus

Landscape Worth Seeing -
Terraces for 1500 workstations

Typology office Construction Volume GFA ca. 130.000 m² Client Lidl Dienstleistung GmbH & Co. KG, represented by Schwarz Immobilien Service – Bau Realisation 2017–2019 Collaborative Commissioning agreement Spring 2016

PDF-Download

#New build for the Lidl headquarters with 1500 workplaces

The symbiotic relationship between landscape and building divides the structural volume into tolerable components and gives the new office building an identity of its own.

The new German headquarters of the discount supermarket chain Lidl is being developed in Baden-Wuerttemberg’s spa town Bad Wimpfen. Due to the natural organic approach, the design responds to the location between orchards and vernacular buildings on the outskirts of town. The large volume has been separated into a terraced complex with five acceptable sized houses with planted roofs, gardens and courtyards that allow the surrounding landscape to meander through the complex. As a distributor and shared space, the boulevard level connects the different departments accommodated in the individual houses with a variety of functions, such as the reception area, conference rooms, canteen, training and sports facilities. The flexible office floors, that provide space for around 1500 employees, connect to the surrounding landscape and offer a variety of open and individually designed communication zones.

Main entrance | Rendering rendertaxi
Rendering Boulevard | rendertaxi

The boulevard floor is the communicative heart of the complex and accommodates the foyer, canteen, conference, training and fitness areas.

July 21st, 2018
Greetings from Bad Wimpfen

The structure at our building site in Bad Wimpfen is rising.

posted by
Holger Giesen

The gently curved and staggered landscape plateaus emerge from the property as green terraces. Their height responds to the characteristics of the immediate surroundings.

The colour and material concept of the interior design combines natural hues and surface structures with a few selected colour tones. Through communication with all project participants, three areas with different atmospheres have been created which, together with the guidance and orientation system, form a new holistic approach to work.

New working environments during the planning process