PATRIZIA Headquarters Augsburg 

Info

BRIEF Extension of the headquarters and representation. Flexible offices, gastronomy, underground parking. Closing of the gap in the block closure, in compliance with prerequiste regulations ADDED VALUE The designs reacts to the “relief” façade of the neighboring buildings with a double-skin façade, in which the in-between space expands from 0.5 m to 2 m, thus becoming useful space. With insulated glass on the exterior and sliding doors separating the interior offices, this “winter garden” becomes a place of relaxation or communication or a temporary work space. A new office typology is created with the possibility of an extension from two sides: the combination-zone on the access side and the winter garden zone on the façade side.

PATRIZIA HEADQUARTERS, AUGSBURG | GERMANY Patrizia Headquarters is located in the historic center of Augsburg - its tilted glass creates a respectful distance bridging the gap between two landmark buildings: the existing headquarters from the 1960s and the Hong Kong House. The horizontally positioned loggia-bands form a dynamic contrast to the 19th century building opposite. The new entrance connects the arcades of the existing building, welcoming visitors through a light-flooded foyer with views onto the adjacent theater. Up to three independent office units, flexible in layout, are created on each floor; and by further staggering the façade’s arrangement, its elegant double-skin glass façade forms an interior space which is extended into an area similar to a winter garden. These loggias not only offer up protection from noise pollution but also a form of natural ventilation for the office areas.

Location:
Augsburg
Volume:
gfa 5.950m² construction volume 20.700m³
Client:
W. Egger PATRIZIA Projektentwicklung GmbH
Competition:
1st Prize 2007
Realisation:
2008 - 2010
Award:
2012 - thomaswechspreis 2012 - Prämierung - PATRIZIA Headquarters
Related Projects:
Mercedes Pappas
Jobcenter
50Hertz Netzquartier
Grünenthal New Office Buliding No. 411
adidas Laces
AachenMünchener Headquarters

Blog

  • 15.06.2012

    PATRIZIA Headquarters prämiert

    PATRIZIA Headquarters prämiert

    Der Neubau der PATRIZIA AG ist prämiert worden für den Thomas-Wechs-Preis 2012, der zugleich der bayrische FDA-Preis ist.

  • 15.08.2011

    PATRIZIA in der aktuellen industrieBAU

    PATRIZIA in der aktuellen industrieBAU
    posted from Nikola Müller-Langguth
  • 16.05.2011

    PATRIZIA auf e-architect

    posted from Nikola Müller-Langguth
  • 02.05.2011

    PATRIZIA im Baunetz

    posted from Nicole Richter
  • 10.09.2010

    light and building

    light and building
    posted from
  • 25.05.2010

    Erster Wintergarten fertig verglast

    Erster Wintergarten fertig verglast
    posted from
  • 16.04.2010

    Erstes Element des Wintergartens montiert

    Erstes Element des Wintergartens montiert

    …am 8.4.10 hat die Firma Stegmüller mit der Montage der Doppelfassade begonnen. Montageablauf vom 5.OG beginnend nach unten bei gleichzeitigem Rückbau des Gerüstes.

    posted from
  • 01.09.2009

    Musterfassade

    Musterfassade
    posted from
  • 13.05.2009

    Baubeginn

    Baubeginn

    … am 30.04.09, innerhalb weniger Tage wurde die Bodenplatte bewehrt und zu 1/3 bereits betoniert.
    Materialverbrauch: ca. 150 t Stahl und 800 m³ Beton

    posted from
  • 15.12.2007

    Visualisierung PATRIZIA 1

    Visualisierung PATRIZIA 1
    posted from Sascha Thomas
  • 15.12.2007

    Visualisierung PATRIZIA 2

    Visualisierung PATRIZIA 2
    posted from Sascha Thomas