Bergische Universität Wuppertal Wuppertal 

Info
BRIEF Extension to the architecture and civil engineering department at Bergische Universität Wuppertal | ADDED VALUE The open ground floor area enables the university campus to flow through the building and use the corner at Pauluskirchstrasse to create a new attractive entrance to the university grounds.

BERGISCHE UNIVERSITÄT WUPPERTAL, GERMANY The new HC building adopts the lines and scales of the neighbouring Haspel houses and blends in well with the urban environment of the surroundings.
Three functional zones are stacked on top of each other inside: an exhibition space, lecture halls for 250 students and a canteen make up the public campus level on the ground floor. A continuous base, at the same height as the adjoining courtyard „Kastanienhof”, raises the building above street level. The seminar rooms for the civil engineers are accommodated on the first floor with an atrium providing daylight to the interior zones. The architects’ seminar rooms and studios are on the second floor. Facing south-west, the studios have direct access to a large terrace, which may be used for interactive projects with students from other departments.
The facade adopts the theme of layered programming. Continuous aluminium lamellae and ribbon windows with integrated venetian blinds give the facade a horizontal structure. A special feature is added by incorporating the “Bergisch Lion”, the university logo, in the exterior cladding.

Location:
Wuppertal (DE)
Volume:
GFA 3.950 m² GV 16.600 m³
Client:
BLB NRW
Competiton:
1st Prize 2012 (rendertaxi)
Realisation:
2014 - 2016
Award:
2017 - Auszeichnung guter Bauten BDA Wuppertal 2017 - Auszeichnung - Bergische Universität Wuppertal
Related Projects:
Student Service Center Heinrich-Heine-University
New Building Replacement of the German Sport University
IMC Krems Campus
Technical College and Campus

Blog