Added Value Space  

Info

Added Value Space

Our attitude to making designs is based on the conviction that architecture has the capability and the task of creating, beyond its designated function, added value that lends permanent qualities on a higher plane to a building and its surroundings. By this we understand spatial, communicative, economic or general social qualities which are not specified in the planning programme but can be achieved in the architectural spatial realisation through exact analysis of all parameters that determine the design.

We investigate the “hidden” potential in construction tasks and conventional typologies, for example in order to give additional functional and communicative use to surfaces that appear to be of secondary importance, in order to generate mutual qualities between the architecture and the context, or in order to reinterpret technical and ecological features such as an energy-efficient façade as a spatial gain. What these qualities have in common is that they do not aim to produce additional effort or cost but emerge from the capabilities inherent in the task. These values are developed in a process of partnership with the client and users, and executed on the basis of a holistic conception of far-reaching requirements.

Extra Space

The design of the PATRIZIA Headquarters in Augsburg responds to the relief-like façades of neighbouring buildings by means of a double-shell façade containing a cavity that extends from 0.5m to 2m and is thus usable. This creates extra space that was not programmed and can therefore be used for all kinds of activities for which there is no room in offices: a short meeting, a pause for thought or concentrated work in small groups. Interestingly, it is precisely this extra space that gives the building its aesthetic identity, too.

Boulevard

On the second storey of the AachenMünchener head office, the added-value public space takes the form of an inner boulevard. A flowing axis of movement, it connects all parts of the insurance building while at the same time, as a skywalk, leaping over the existing streets and open spaces flanked by residential buildings and other institutions. This dynamic inner world, enhanced by common areas and meeting zones, conference rooms, an employees’ restaurant, cafeteria and prominent works of art, opens up to the public urban arena thanks to floor-to-ceiling glazing. It conveys the identity of the company into the urban sphere in the manner of an advertisement, and the interlacing of the internal office world with external urban spaces, of mirrored images and actual encounters with employees of the company, results in a collage that is continually renewed.

Public Private Partnerspace

Company headquarters occupying large inner-city surfaces usually become urban blind spots, unattractive to the public and desolate outside office hours. For this reason the design of the AachenMünchener head office was conceived not as an architectural but as an urban planning task, aiming to maximise the public areas on the site. In order to comply with the wish for a communicative quarter that is transparent and permeable, the constructed volume was divided between several buildings which are bound together into a single entity by means of a glazed connecting walkway. Instead of sealing off what are in fact private premises, here the site is opened up through public paths and squares. Differentiated spaces on the site, including small open spaces, generously sized flights of steps and a green “pocket park”, are available to citizens as a public added-value space. In this way the private client acts as a donor of public added-value space. A spatial compensation of interests between public space and private capital takes place, in which an urban quarter with a tendency to be underused gains higher functional density and at the same time the air that the city needs to breathe.

Supersign

Instead of simply putting a further additive component onto the exhibition landscape of Nürnberg Messe, which has been extended several times since the 1960s, the design with its 250m-long slatted roof creates a sign that fulfils several functions simultaneously: It gives order to the various buildings of the exhibition grounds, provides it with an unambiguous address, connects interior and exterior spaces and defines an “urban foyer” that extends from the space in front of the Messe and the entrance through to the main foyer and the exhibition park. This conspicuous, bright structure acts as a large pointer and intuitively guides visitors to trade fairs and congresses into Nürnberg Messe.

Amplifier of Perception

Heeding the unmistakable site, the architecture of the Keltenmuseum (Museum of the Celts) eschews big gestures and subordinates itself to a landscape that was shaped by history. A clearly contoured and unambiguous volume, the building takes its place in the wide landscape of the Glauberg and, half-hidden in the slope, consciously allows the grave mound to take centre stage. Despite the somewhat closed-off character of the exhibition area inside, the design incorporates the view out into the landscape in two ways: both the great panorama window and the exit onto the roof permit views of the historic site and thus amplify the perception of it.

Connected

The atrium is doubly the central element in adidas Laces. Its air space is crossed by slender, delicate walkways, the “laces” that have given this new research and development centre its name. They link the department lounges that lie opposite each other, thus providing the highest possible degree of interaction and direct connections. Open areas for communication are created, while the office zones gain scope for temporary gatherings and cooperations by means of this second, detached means of access. The atrium permits a layering of creative moments from the office zones, which are fully glazed towards the interior space, and real encounters on the connecting walkways. This poetic spatial entity lends a legible expression to the special creative atmosphere of the building
Linking City Districts

What was once an underpass beneath the tracks of Salzburg’s main rail station is widened to make it a broad arcade. Illuminated naturally by the spacious access to the platforms and the integration of many shops, this entrance to the platforms is upgraded from a dark passageway to a public pedestrian zone. The adjacent viaducts, which connect two districts of the city divided by the railway tracks, are also enhanced architecturally. The reshaping of Salzburg’s rail station is a project of urban coherence, which not only serves the mobility and comfort of travellers but also creates public space and links up city districts.