Central Station Salzburg 

Info
BRIEF Conversion of the existing main railway station into a through station including improved track access and roof coverings for the new platforms ADDED VALUE By enlarging the platform underpass and creating a naturally lit shopping arcade, the access route to the tracks is transformed from being a dark passage to a busy pedestrian zone. The reorganisation of Salzburg Hauptbahnhof with a new entrance on the east side of the station is an urban densification project, which has helped to not only create public space but also connect the city districts either side of the tracks.

CENTRAL STATION, SALZBURG | AUSTRIA The authentic integration of the existing historic structures into the new scheme of Salzburg’s main railway station gives the complex a distinct and fascinating character. The curved roofs stretching along the platforms adjoin the carefully restored, intricately designed historic station hall and form a large surface above the platforms. The dynamic structure interprets the movements of arriving and departing trains, and thus gives the station a unique appearance. Accessed via the restored historic railway hall, the shopping arcade, which is designed as a landscaped urban space with large open areas, not only connects the various levels and functions of the station project but also activates urban life by functioning as a link between the two city districts either side of the tracks.

A large curved roof marks the new station entrance in the city district Schallmoos. Matching the movement of travellers, the parabolically curved roof surface drops naturally towards the entrance of the shopping arcade and guides shoppers in and out of the station.
Location:
Salzburg (AT)
Volume:
ea 13.000m² construction volume 140.000m³
Client:
ÖBB Infrastruktur Bau AG
Competition:
1st Prize 1999
Realisation:
2009 - 2014
Award:
2012 - SOLID BauTechPreis (Zeman & Co GmbH)
2013 - Europäischer Stahlbaupreis | European Steel Design Awards 2013 - Auszeichnung - Salzburger Hauptbahnhof
2013 - Staatspreis Design 2013 - Auszeichnung - Salzburger Hauptbahnhof

Blog