Beethoven Concert Hall Bonn 

Info

BRIEF New festival venue with a concert hall for 1500 visitors on the Rhine river bank in Bonn in immediate vicinity of the 1950s Beethoven Concert Hall | ADDED VALUE The ensemble of new and old Beethoven venues on a joint landscaped plateau transforms the park into a modern music campus.

BEETHOVEN CONCERT HALL, BONN | GERMANY The Beethoven Concert Hall next door built by the architect Wolske is located on a garden plateau, which was developed together with the landscape architect Raderschall in the late 50s according to the principle “harmony of building and landscape”. The design for the festival venue adopts the characteristics of the landscaped plateau and makes use of the height difference to the Rhine promenade. The outcome is a tiered structure without any edges and corners. The contour lines incorporated in the building are continued outside in the form of steps leading down to the embankment. The interior is the polar opposite: the hall is sunk into the ground similar to an amphitheatre and arranged in the traditional vineyard style. By setting the hall into the ground, the height of the new build is below that of the Beethoven Concert Hall. Visitors approaching the building from Theaterstraße cross the new Beethoven Campus and have level access to the fully glazed foyer, which is then transformed into a city balcony. This fully glazed joint between the stalls and the “sound box” (with balconies) up above enables visitors to look either into the concert hall or down to the water’s edge. The foyer wraps itself around the concert hall with a continuous connection to the outside world.

Location:
Bonn (DE)
Volume:
1500 visitors
Competition:
2014
Related Projects:
Padua Auditorium
Concert Hall

Blog